Lördagskvällens mat blev alltså Hjortstek och även Hjortfilé.....vilken middag och vad gott det var.
Hjort är något som inte hör till vanligheterna i vårt hem precis så vi njöt verkligen.
Hjortsteken tillagade jag i gryta på spisen enligt Morbergs recept men lade till lite mer kryddor bl a i både i grytan och även i såsen.
Filén brynte jag bara och sen fick den gå färdigt i ugnen.
Till efterrätt hade vi varm hjortronsylt med glass.
Hjortstek
1 st hjortstek (Bind ihop steken)
4 dl rött vin
4 dl vatten
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
5 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
8 st torkade enbär
1 1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk svartpeppar
Lite extra salt och peppar i grytan
Klappa in steken med salt och peppar och bryn den i grytan
Bryn steken i grytan
Dela moroten, löken och rotsellerin och lägg runt den brynta steken
Häll i vin och vatten och tillsätt tomatpuré och lägg i lagerblad enbär och timjan
Salta och peppra lite extra i grytan
Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 2 tim
Sås
3-4 dl grädde
1 tsk soya
1 msk viltfond eller kalvfond
1 msk idealmjöl
2 msk gelé
1 tsk honung
Salt och svartpeppar efter smak
Sila skyn och häll i kastrull och låt koka ner/reducera ner till hälften
Tillsätt grädden
Vispa ner mjölet
Tillsätt det övriga och låt koka på svag värme ca 5 min
Smaka av med salt och peppar om det behövs
Mathilda hade plockat dom här kantarellerna som vi smörstekte
Hon hade även plockat blåbär som vi också fick
Hjortstek
Hjortfilé med smörstekta kantareller
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar