måndag 14 september 2015

Kronärtskocka med murkelstuvning

Det är nu säsong för färska kronärtskockor och när det var extrapris på skockorna i affären passade jag på att köpa ett par stycken.
Hittade ett recept från halv åtta hos mig med kronärtskocka, murkelstuvning och getost........och vilken kombination.........det blev så otroligt gott.


Kronärtskocka med murkelstuvning och getost

2 st kronärtskockor
1 citron
2 tsk salt/liter vatten

1 burk murklor
4 dl grädde
Ca 1/2 tsk worcestershiresås
2 msk idealmjöl
Smör
Salt och svartpeppar

2 skivor getost
Flytande honung

Koka kronärtskockor
Bryt av stammen på kronärtskockan och skär ev kanten under så att den blir rak
Lägg i en kastrull och täck med vatten
Skölj citronen i ljummet vatten och dela den. Pressa ner saften och lägg i halvorna och saltet
Lägg t ex en tallrik ovanpå skockorna så de inte flyter upp
Koka i 40-50 minuter


Ta upp skockorna med en hålslev och låt svalna
Ta ur en del blad från skockorna och gröp ur det "trådiga" som sitter ovanför kronärtsbottnen


Murkelstuvning
räcker till 4 st kronärtskockor

Skölj murklorna väl
Skär i mindre bitar
Bryn murklorna i smör
Salta och peppra
Tillsätt grädden och worcestershiresåsen, strö över mjölet under omrörning
Låt koka i 15 minuter
Smaka av med ev mer salt och peppar

Fyll skockorna med stuvningen
Toppa med getosten
Sätt in i ugnen på 200 gr tills osten smält
Ringla över flytande honung







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar