Dom här älgfärsbiffarna åt vi bl a i helgen.
Det var Mathilda och Stefan som fått älgfärs och ville att vi skulle laga något gott av det.....och det blev verkligen gott.
Älgfärsbffar
med stekta kantareller och
rårörda lingon
800 g älgfärs
2 1/2 dl mjölk eller grädde
1/2 dl ströbröd
1 liten riven gul lök
1 ägg
1 1/2 tsk salt
svartpeppar efter smak
Smör till stekning
Blanda ströbröd och mjölk och låt stå en stund
Riv löken
Blanda ihop alltsammans ordentligt
Bryn älgfärsbiffarna i rejält med smör tills dom fått en fin färg
Lägg biffarna på en plåt med bakplåtspapper
Ställ in plåten i ugnen på 200 grader ca 8-10 minuter
Häll i lite vatten i stekpannan och koka ur smakerna och använd till såsen
Sås
2 dl vatten + skyn från stekpannan
1 köttbuljongtärning
3 dl grädde/creme fraiche
2 msk sherry eller konjak
1 tsk kinesisk soja
3 msk messmör
1 msk lingonsylt eller gelé
Salt och svartpeppar efter smak
Maizena redning
Koka upp vattnet med buljongtärningen
Blanda i resten utom redningen
Låt småkoka ca 10 min
Red såsen till önskad konsistens
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl socker
Rör ihop lingonen och sockret och rör tills sockret har smällt
Servera älgfärsbiffarna med ev stekta kantareller och kokta potatis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar