söndag 4 oktober 2015

Kanelbullar

Har nu landat i soffan efter en helt underbar helg.
Vi har uträttat en del ärenden och bl a sorterat ut gamla och trasiga saker till grovsopshämtningen som är i veckan...........och det har bakats bullar i dag på 
Kanelbullens dag

Kanelbullar

50 g jäst
1/2 l mjölk
150 g smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg + 2 ägg till pensling
ca 1 1/2 l vetemjöl special
Pärlsocker

Fyllning
100 g smör
Socker
Kanel

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken
Smält fettet och häll på mjölken och ljumma till 37 grader
Häll mjölblandningen över jästen
Rör ned salt, socker, 1 l av mjölet och ägget
Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar (spar lite till utbakningen)
Arbeta degen smidig och blank
Strö lite mjöl över och låt jäsa ca 40 min


Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget på mjölat bakbord
Bred ut  smör
Strö på socker och pudra på rikligt med kanel 
Vik ihop långsidorna omlott och skär i lagom stora bitar
Snurra degbiten runt pekfinger och långfingret och vik in sista biten under. Detta för att få en "knutbulle".
Vill man göra "vanliga" bullar så rullar man ihop degbiten och skär i lagom stora bitar.
Lägg sedan på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare ca 30 min.








Pensla nu uppvispade ägg på bullarna och strö på pälsocker
Grädda bullarna i ugnen på 250 grader ca 8-10 min




Smakade smaskens med kanelbulle tyckte lilla Elias <3 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar