torsdag 29 oktober 2015

Pumpafrallor till Halloween

Snart Halloween.......och vi förbereder för festen vi är bjudna till som ska bli så roligt.
Det är lite knytis och vi ska bl a ta med efterrätt men även lite annat.
Jag hittade ett recept på pumpabröd i Hembakat som jag blev sugen på att testa.
Ett lite pillrigt och tidskrävande bröd men det blev sååå gott.

Receptet var på 25 gram jäst men jag dubblade och tog hela jästen på 50.


Pumpafrallor
ca 30 st

50 g jäst 
6 dl mjölk, fingervarm
1 stor finriven morot
4 msk rapsolja
1 dl ljus sirap
1 1/2 tsk salt
2 msk gurkmeja
Ca 16-18 dl vetemjöl
Steksnöre

Garnering:
Tomatkvistar

Smula ner jästen i en bunke
Tillsätt mjölken och blanda tills den löst upp
Blanda ner morot, rapsolja, sirap, salt, gurkmeja och vetemjöl, lite i taget
Rör ihop allt till en ganska fast deg och knåda den kraftigt i några minuter
Låt degen jäsa under bakduk ca 50 minuter

Dela degen i ca 30 bitar
Rulla dem till bollar
Vira ett steksnöre runt varje bulle så det bildar 8 "tårtbitar"
Knyt ihop tråden på undersidan och klipp av ändarna
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter
Sätt ugnen på 230 grader
När bröden jäst färdigt, pensla dom med vatten
Grädda i mitten av ugnen i 10-14 minuter
Låt svalna och klipp upp snörena och plocka bort dom försiktigt
Klipp till pumpaskaft av tomatkvistar och stick ner i varje bröd

Jag tänker försöka att skära skåror nästa gång jag ska göra just pumpbröd
Tror att det går lika bra och sparar mycket tid

Brödet blev så gott så jag kommer baka det igen men som "vanliga" frallor










2 kommentarer: