Det här receptet på just saffransbröd har jag använt mig av sedan jag började baka.
Det är ett grundrecept och går att variera hur mycket som.
I helgen bakade jag tre olika varianter av samma grunddeg, dels mina lussebullar med mandelmassa och sen bakade jag lussebullar med smör och kanel och även saffranssemlor.
Ingen i familjen är så förtjusta i lussekatter så därför brukar jag baka dom här saffransbullarna med mandelmassa..........och kanske bara några stycken lussekatter till Lucia.
Saffransbullar (grunddeg)
1 gram saffran
50 gram jäst
1/2 liter standardmjölk (röd)
2oo gram smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
Drygt 1 1/2 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
1 sockerbit
Stöt saffranet i en mortel med 1 sockerbit
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken
Smält fettet
Häll på mjölken och ljumma den (37 grader)
Tillsätt saffran
Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, ca 1 liter av mjölken, ägget
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg, smidig och blank
Strö på lite mjöl och täck med en handduk
Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter
Ta upp degen på mjölat bakbord och börja baka.
Lussebullar med mandelmassa
1 sats grunddeg
200 gram mandelmassa
150 gram rumsvarmt smör
Socker
Vaniljsocker
Pärlsocker
Dela degen i två bitar och kavla ut en i taget
Bred på smör
Strö över lite socker och lite vaniljsocker
Hyvla över mandelmassa efter smak
Rulla ihop degen från långsidan och skär i lagom stora bitar
och lägg bullen ev i en bullform
Låt jäsa i ca 30 minuter
Gör likadant med nästa degbit
När bullarna jäst färdigt pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda bullarna i 250 grader ca 5-7 minuter
Låt svalna på galler
Den här mandelmassan var visst väldigt mörk.........jag hyvlade över ännu mer efter bilden var tagen. Här gillar vi mycket mandelmassa i bullarna :)
Och här kommer receptet på bullarna med kanel- och smörfyllningen........dom är verkligen supergoda
Lussebullar med kanel- och smörfyllning
100 gram rumsvarmt smör
ca 2 tsk kanel
2-3 tsk socker
Dela degen i lagom stora bitar och rulla till en boll
Lägg degbollen i en form eller på bakplåtsklädd plåt
Gör en liten grop i bollen och fyll med kanelblandningen
Låt jäsa i ca 30 minuter
Pensla med uppvispat ägg
Grädda i 250 grader ca 5-7 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar