tisdag 22 november 2016

Saffransbullar med mandelmassa

Dom här saffransbullarna bakade jag bl a i helgen
då dom små och stora 😊 var med och hjälpte till

Här är mitt recept på lussebullar med mandelmassa

Först själva grunddegen, den använder jag mig alltid av 
och sedan brukar jag variera med olika fyllningar

Saffransbullar (grunddeg)

1 gram saffran
50 gram jäst
1/2 liter standardmjölk (röd)
2oo gram smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
Drygt 1 1/2 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
1 sockerbit 

Stöt saffranet i en mortel med 1 sockerbit
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken
Smält fettet
Häll på mjölken och ljumma den (37 grader)
Tillsätt saffran

Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, ca 1 liter av mjölken, ägget
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg, smidig och blank
Strö på lite mjöl och täck med en handduk
Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter



Lussebullar med mandelmassa

1 sats grunddeg

200 gram mandelmassa
150 gram rumsvarmt smör
Socker
Vaniljsocker
Pärlsocker

Dela degen i två bitar och kavla ut en i taget
Bred på smör
Strö över lite socker och lite vaniljsocker
Hyvla över mandelmassa efter smak
Rulla ihop degen från långsidan och skär i lagom stora bitar 
och lägg bullen ev i en bullform
Låt jäsa i ca 30 minuter
Gör likadant med nästa degbit
När bullarna jäst färdigt pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker

Grädda bullarna i 250 grader ca 5-7 minuter





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar