torsdag 29 december 2016

Chokladmoussetårta med pepparkaka

På Annandagen hade vi vår familjemiddag här hemma
som vi har som tradition varje år
Och eftersom alla också är lite trötta på julmaten så
äter vi i stället kalkon då
Receptet på den finns här

Till kaffet gjorde jag en ny variant av jultårta som blev jättegod,
om man nu tycker om choklad förstås

Chokladmoussetårta

Botten
2 ägg
0,75 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
8 st krossade pepparkakor

Sätt ugnen på 230 grader
Vispa ägg och socker poröst
Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver
Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda väl
Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna ca 30x40 cm
eller i en klädd avtagbar form
Bred ut smeten jämnt
Grädda i ca 5 minuter
Ta ut och stjälp upp på ett annat bakplåtspapper och låt kallna
Botten går att göra dagen innan också

Mörk chokladmousse
2,5 dl vispgrädde
125 gram mörk choklad

Vit chokladmousse
2,5 dl vispgrädde
125 gram vit choklad
1/2 apelsin saften och lite rivet skal
1 tsk kanel

Börja med chokladmoussen dagen innan
Mörk chokladmousse:
Hacka den mörka chokladen i småbitar
Koka upp grädden
Häll den över den hackade mörka chokladen i en skål
Rör om och blanda till en jämn smet.
Tryck plastfolie tätt över chokladytan
Ställ skålen i kylen till nästa dag

Vit chokladmousse:
Koka upp grädden och häll över den hackade
vita chokladen i en skål
Rör till en jämn smet
Plasta in den vita chokladen som den mörka
och ställ i kylskåp till nästa dag

Dag 2:
Vispa den vita moussen fluffig
Tillsätt kanelen och apelsin och vispa in det
Vispa den mörka chokladmoussen fluffig
Bred ut hälften av den vita moussen
på tårtbotten och spar resten til garnering
Smula över pepparkakssmulorna
Bred på den mörka moussen över det vita lagret med pepparkakssmulet
Spritsa ut resten av den vita moussen som garnering
Garnera sen med t ex marsipantomtar






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar