tisdag 4 april 2017

Helstekt gös

Köpte färsk Mälargös som vi tillagade 
och åt i fredags......jättegott
Receptet på den kommer här


Helstekt gös med vitvinssås
4 port

ca 1,5 kg urtagen hel gös
1 knippa dill
1 kruka basilika
1 citron
Salt och vitpeppar
Ev någon god fiskkrydda
Smör
1 paket bacon
Stekta kantareller

Vitvinssås
2 dl vatten
1-1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde eller mjölk
Maizenamjöl 
Salt och vitpeppar

Salta fisken rejält på in- och utsidan och krydda med
peppar och ev fiskkrydda
Fyll gösen med dill (spara lite till garnering) och basilika
Skär halva citronen i skivor och lägg i fisken (spara resten av citronen till servering)
Smöra en form och lägg i fisken
Lägg några klickar smör på och runt fisken
Ugnsbaka fisken ca 30 minuter i 200 grader
(Använd gärna en ugnstermometer. Fisken är klar när den kommit till 52 grader)

Gör såsen så här:
Låt vatten, vin och fiskbuljong koka ner till hälften
Tillsätt grädden och krydda efter smak
Låt koka ca 5 minuter
Red av med maizenamjöl till lagom konsistens

Klipp bacon i mindre bitar och stek 
Lägg på hushållspapper så fettet rinner av

Servera fisken med t ex kokt potatis,
eller som här med rotfruktsmos,
såsen och baconet och kantarellerna

 Rommen saltade jag och stekte i smör



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar