söndag 22 mars 2015

Gårdagens firande......och morgonens frukost

Så har vi då klarat av firandet av Håkans jämna år i all enkelhet med närmsta släkten här hemma.
Vi hade valt att ha buffé då det alltid är lite lättare när man blir många och inte alltid vet exakt hur många som kommer. 
På fredagen började vi att förbereda en del av maten och lördagen inleddes med städning och matlagning. Vi bjöd på bl a tjälknöl, kyckling, varmrökt och kallrökt lax samt olika tillbehör som potatisgratäng och potatis- och avokadokaka m m. Till efterrätt och fika hade vi halloncheesecake och cheesecake med nutella och maräng och den blev sååå jättegod och mycket uppskattad......den tog tvärslut :). Är så kul när man gör något och det blir lyckat. Lägger upp recept på den och lite annat vid senare tillfälle.







Vi hade frukostgäster i morse......mina svärföräldrar hade husbilen med sig så de övernattade i den hos oss.
Eftersom jag visste att vi skulle ha gäster till frukost ville jag göra något extra... så jag bakade frukostbröd, är alltid trevligt när man är fler till frukosten och man sitter riktigt länge och äter. 
Brödet jag bakade var superenkelt att göra, ett kalljäst bröd som jäste över natten och så satte jag in det i ugnen när vi vaknade, 



Receptet kommer här...

                               Kalljästa frukostbröd

                                 2 1/2 dl kall mild yoghurt 3%
                                 2 1/2 dl kallt vatten
                                 25 g jäst
                                 1 1/2 tsk salt
                                 1 msk honung
                                 10 dl vetemjöl
                                 2 msk rapsolja

                                 Häll yoghurt och vatten i en bunke och smula ner jästen.
                                 Rör tills jästen lösts upp
                                 Tillsätt salt och honung
                                 Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop degen 5 min i maskin
                                 Häll degen i en bunke och plasta och ställ i kylskåp över natten
                                 På morgonen: Lyft upp en bit deg med oljiga händer och forma                                                            försiktigt till en  bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper
                                 Strö över t ex sesamfrön, solrosfrön eller annat
                                 Grädda i 200 grader i 20-25 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar