måndag 6 april 2015

Påsklamm

I dag har vi haft vår påskmiddag här hemma med våra barn och deras respektive. Det har blivit lite av en tradition att vi träffas hos oss just Annandagen under påsken. Vi är alla dessutom förtjusta i lamm så jag brukar göra lammstek och receptet kommer här.


            Rödvinsmarinerad lammstek ca 8 personer

            1 lammstek 2-2 1/2 kg
            2 tsk salt
            2 krm nymald svartpeppar
            Smör
            2 dl grädde
            3 msk vetemjöl
            Lite vatten
            2 msk röd- eller svartvinbärsgelé
            1 tsk soja
           
            Marinad:
            3-4 dl rödvin
            2 msk vinäger
            3 msk olja
            3 hackade gula lökar
            2 morötter i skivor
            1/2 tsk torkad timjan
            2 vitlöksklyftor
            1 lagerblad
            2 dl vatten

            Blanda samman marinaden t ex i en stor plastpåse lagd i en bunke
            Lägg steken i marinaden och ställ bunken kallt i minst 1 dygn. Vänd den ett par                                 gånger
            Tag upp köttet och torka av det
            Krydda köttet
            Bryn steken väl i smöret i en gryta
            Häll ca hälften av marinaden i grytan och låt koka ca 2 timmar på svag värme
            Tag upp steken och låt den vila under folie.
            Sila skyn och låt koka ihop en stund
            Häll i grädden och sojan
            Red av med vetemjölet utrört med lite vatten
            Smaka ev av såsen med mer kryddor. 
            Låt koka i ca 5 min

            Skär upp steken i skivor och servera med t ex hasselbackspotatis, haricorts verts
            och en sallad.


         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar