I dag har vi haft vår påskmiddag här hemma med våra barn och deras respektive. Det har blivit lite av en tradition att vi träffas hos oss just Annandagen under påsken. Vi är alla dessutom förtjusta i lamm så jag brukar göra lammstek och receptet kommer här.
Rödvinsmarinerad lammstek ca 8 personer
1 lammstek 2-2 1/2 kg
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Smör
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
Lite vatten
2 msk röd- eller svartvinbärsgelé
1 tsk soja
Marinad:
3-4 dl rödvin
2 msk vinäger
3 msk olja
3 hackade gula lökar
2 morötter i skivor
1/2 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 dl vatten
Blanda samman marinaden t ex i en stor plastpåse lagd i en bunke
Lägg steken i marinaden och ställ bunken kallt i minst 1 dygn. Vänd den ett par gånger
Tag upp köttet och torka av det
Krydda köttet
Bryn steken väl i smöret i en gryta
Häll ca hälften av marinaden i grytan och låt koka ca 2 timmar på svag värme
Tag upp steken och låt den vila under folie.
Sila skyn och låt koka ihop en stund
Häll i grädden och sojan
Red av med vetemjölet utrört med lite vatten
Smaka ev av såsen med mer kryddor.
Låt koka i ca 5 min
Skär upp steken i skivor och servera med t ex hasselbackspotatis, haricorts verts
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar