måndag 31 oktober 2016

Kålpudding på mitt sätt

Ännu en höstig husmanskosträtt
När jag gör kålpudding så gör jag den nästan som min mamma gjorde 
men har ändå ändrat lite efter min egen smak

Kålpudding
6-8 port

1 kg nötfärs
1 stor gul lök, riven
3 dl vatten
1/2 dl mjölk
3 msk ströbröd
3 tsk salt
2 tsk vitpeppar
1 tsk aromatkrydda
1 1/2 msk kalv eller oxfond
1 ägg
Smör till att smörja ugnsformen

1 vitkålshuvud
2 msk sirap
2 msk smör
Liten skvätt soja
Vatten

Skär vitkålshuvudet i mindre bitar, använd inte roten i mitten
Bryn vitkålen i smöret i en gryta eller kastrull utan att den tar färg
Tillsätt sirap, soja och lite vatten och låt puttra under lock ca 15 minuter
Häll sedan av vattnet ur kålblandningen

Häll i vatten och mjölk i en bunke och rör i ströbrödet
Låt svälla ca 5 minuter
Tillsätt löken, kryddorna och ägget och rör om allt
Tillsätt färsen och blanda om ordentligt
Låt stå ca 10 minuter

Lägg hälften av färsblandningen i botten på en ugnsform
Häll sedan över kålen
Täck med resten av färsblandningen

Ställ in i ugnen på 175 grader ca 45 minuter

Servera med kokt potatis, skyn från kålpuddingen och lingonsylt




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar