söndag 4 december 2016

Flamberad oxfilé med cognacsås

I fredags hade vi en riktig myskväll 
då vi firade vår årsdag 
Det är nu 10 år sen H och jag träffade 
varandra för första gången
💓💓💓

Förstås åt vi och drack gott
Skålade i champagne
och så åt vi bl a den här flamberade oxfilén

Flamberad oxfilé med cognacsås
2 port

2 rejäla skivor oxfilé
Salt och svartpeppar
Smör att steka köttet i
1/2 dl cognac

Cognacsås
Skyn från köttet
2 dl vispgrädde
2 msk mjöl
Soja
Cocgnac
Salt och peppar

Krydda och stek filén på båda sidor 
Använd termometer för att få köttet som du vill ha det
55 grader för Rare
62 grader Medium
68 grader Well done
När köttet stekt klart, häll över cognacen
Ta pannan bort från spisen o fläkten och tänd på
i pannan med tändaren
Låt det brinna ut
Låt köttet vila
Häll vatten i pannan och vispa ur
Häll över skyn i en kastrull
Vispa ut mjölet i lite vatten och rör ut i skyn
Tillsätt grädden och lite soja
Låt koka 3-5 min
Smaka av med ev mer cognac, salt och peppar

Servera med t ex hasselbackspotatis
Vi hade även stekt gul trumpetsvamp, haricort verts och vaxbönor till denna gången









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar