I fredags hade vi en riktig myskväll
då vi firade vår årsdag
Det är nu 10 år sen H och jag träffade
varandra för första gången
💓💓💓
Förstås åt vi och drack gott
Skålade i champagne
och så åt vi bl a den här flamberade oxfilén
Flamberad oxfilé med cognacsås
2 port
2 rejäla skivor oxfilé
Salt och svartpeppar
Smör att steka köttet i
1/2 dl cognac
Cognacsås
Skyn från köttet
2 dl vispgrädde
2 msk mjöl
Soja
Cocgnac
Salt och peppar
Krydda och stek filén på båda sidor
Använd termometer för att få köttet som du vill ha det
55 grader för Rare
62 grader Medium
68 grader Well done
När köttet stekt klart, häll över cognacen
Ta pannan bort från spisen o fläkten och tänd på
i pannan med tändaren
Låt det brinna ut
Låt köttet vila
Häll vatten i pannan och vispa ur
Häll över skyn i en kastrull
Vispa ut mjölet i lite vatten och rör ut i skyn
Tillsätt grädden och lite soja
Låt koka 3-5 min
Smaka av med ev mer cognac, salt och peppar
Servera med t ex hasselbackspotatis
Vi hade även stekt gul trumpetsvamp, haricort verts och vaxbönor till denna gången
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar