tisdag 6 december 2016

Saffranssemlor



Jag tycker verkligen mycket om semlor
och semlor med saffran är också så gott
Bakade dom här första gången förra året
och var tvungen att baka dom i år igen......

Saffranssemlor

1 gram saffran
50 gram jäst
1/2 liter standardmjölk (röd)
2oo gram smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
Drygt 1 1/2 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
1 sockerbit 

Stöt saffranet i en mortel med 1 sockerbit
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken
Smält fettet
Häll på mjölken och ljumma den (37 grader)
Tillsätt saffran

Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, ca 1 liter av mjölken, ägget
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg, smidig och blank
Strö på lite mjöl och täck med en handduk
Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter

Dela nu degen i lagom stora bitar och rulla till bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt eller i formar
Grädda i 250 grader ca 5-7 minuter

Fyllning
150 gram mandelmassa
3 dl grädde
2 msk florsocker

Vispa grädde och florsocker
Mosa 100 gram av mandelmassan med en gaffel och 
blanda med lite av grädden
Skär av ett lock på semlan och gröp ur lite deg ur bottnen och blanda med mandelmassan-och gräddblandningen
Fyll "hålet" i botten på semlan med bitar av mandelmassan + mandelmasse-gräddblandningen
Fyll upp med vispad grädde och lägg på locket
Pudra över florsocker










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar