Det här är varmrätten vi åt Nyårsafton
Oxfilé är ju alltid gott hur man än tillagar den tycker jag
Här gjorde H och jag en variant efter ett recept av
kocken Tom Sjöstedt
Hade dessutom förberett ett hasselnötssmör som man efter
tillagning skulle förvara i frysen och sen
riva över själva oxfilén
Men.....det ligger fortfarande kvar i frysen, haha
så kan det gå, dock lite synd men vi har det ju kvar och får väl tillaga
något gott i helgen och använda det då
Oxfilé med rotsellerikräm
4 pers
600 gram oxfilé á 150 gram
Salt och svartpeppar
3 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk timjan
Smör till stekning
Till stekskyn
2 msk rödvinsvinäger
2 dl utspädd utspädd kalvfond
Krydda oxfilén ordentligt och bryn den i rejält med smör och med hela vitlökarna och timjankvistar
Ta upp köttet och spara skyn i stekpannan
Sätt in en termometer och lägg i en ugnsform
Låt köttet gå färdigt i ugnen på 100 grader till en innertemperatur på 52-54 grader
för riktigt rött kött, annars längre om man föredrar mer genomstekt
För att göra skyn tillsätt vinäger och buljong och koka till
en stund till en bra konsistens
Sila och servera till köttet
Rotsellerikräm
500 gram rotselleri
3 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram smör
Skala och dela rotsellerin i mindre bitar
och koka mjuk i gräddmjölken
Sila vätskan och mixa rotsellerin med smöret
till en jämn, slät kräm
Smaka av med salt
Skär oxfilén i rejäla skivor och servera med skyn och rotfruktskrämen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar