tisdag 28 november 2017

Saffransbullar med nutella och clementincurd

Snart 1:a advent
 Och jag passade på att baka lussebullar av olika slag här hemma i helgen

Jag hade kvar av clementincurden jag gjorde för ett tag sen
så tänkte att den plus nutella kanske kan bli en bra kombo
Och det blev verkligen lyckat
Lussebullarna vart jättegoda

Saffransbullar (grunddeg)
1 gram saffran
50 gram jäst
1/2 liter standardmjölk (röd)
2oo gram smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
Drygt 1 1/2 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
1 sockerbit 

Stöt saffranet i en mortel med 1 sockerbit
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med lite av mjölken
Smält fettet
Häll på mjölken och ljumma den (37 grader)
Tillsätt saffran

Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, ca 1 liter av mjölken, ägget
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen seg, smidig och blank
Strö på lite mjöl och täck med en handduk
Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter


Lussebullar med nutella och clementincurd

1 sats grunddeg

2-3 dl nutella
2-3 dl clementincurd, recept här

Dela degen i två bitar och kavla ut en i taget
Bred på nutella
Rulla ihop degen från långsidan och skär i lagom stora bitar 
och lägg bullen i en bullform
Låt jäsa i ca 30 minuter
Gör likadant med nästa degbit
När bullarna jäst färdigt pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker


Grädda bullarna i 250 grader ca 5-7 minuter





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar