måndag 2 juli 2018

Jordgubbsmoussetårta

Har bakat en riktig somrig tårta
med massa jordgubbar
Gjorde denna till midsommar
 och den smakade så där riktigt fräscht

Tårtan går att förbereda flera dagar innan och bara garnera  samma dag den ska serveras

Jordgubbsmoussetårta

1 tårtbotten delad i 3 delar, recept här
Går också bra med färdigköpt

Glasskräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (Ekströms)
2 dl grädde

Vispa ihop mjölk och marsanpulver
Ställ in i kylen ett par minuter
Häll sedan i grädden och vispa upp en kräm med elvisp

Jordgubbsmousse 1
300 gram jordgubbar
4 msk marsanpulver
1 dl vispgrädde

Koka jordgubbarna ett par minuter
Låt kallna helt
Rör i marsanpulver
Häll i grädden och vispa till en mousse

Jordgubbsmousse 2
Den här moussen gjorde jag några dagar innan och
frös in i formar för att få som garnering
Man kan annars hälla smeten i spritspåse och spritsa på tårtan
Eller så brer man bara på moussen precis som man vill
250 gram (ca 2 dl tinade) frysta jordgubbar, koka som till moussen
3 gelatinblad
1,5 dl florsocker
100 gram färskost
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 min
Mixa jordgubbarna
Rör ut gelatinet i jordgubbarna och blanda ihop med florsockret
Tillsätt färskosten
Häll i grädden och vispa upp till en fast mousse

Montera tårtan
Använd en avtagbar form som är lite större än tårtbottnarna
Klä formens botten och kant med
 bakplåtspapper (som här) eller använd tårtplast

Lägg i en tårtbotten och bred glasskräm på första bottnen
Lägg i tårtbotten nr 2 och bred glasskräm och jordgubbsmousse1 
tunt på andra tårtbotten
Lägg på sista tårtbotten
Häll på resten av jordgubbsmousse 1 och se till att den kommer runt hela
tårtan
Ställ in i frysen

 Ta fram tårtan 4-6 timmar innan den ska serveras
Garnera den när den är fryst och förvara i kylskåp fram till servering

Jag fick lite glasskräm och jordgubbsmousse över så det frös jag in för att använda till garnering vid senare tillfälle






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar